Life On The Ranch

Life On The Ranch

Life On The Ranch

Den här bloggen ersätter min tidigare blogg "Från Stureplan till Höskullen" som jag skrivit på Hästliv.nu i tre års tid.

Jag kände helt enkelt att det var dags för något nytt. Det är fortfarande min önskan att kunna dela med mig av mitt fantastiskt spännande liv som jag lever här ute på Oak Wood Ranch i Vallentuna tillsammans med mina 12 hästar! Varje dag är unik och ingenting går i mönster. Hästarna är mina bästa vänner och att få dela varje dag ihop med dem från tidig morgon till sen kväll är ett privilegium i sig. Sedan att få bo såhär på landet och vara sin egen och känna all den här friheten är också en underbar känsla.
Det är i år femårsjubileum för oss här ute på ranchen och bloggen är även tänkt som en hyllning till detta eller som ett enda långt härligt firande! Jag vill inspirera andra till att våga leva ut sin dröm och till att inte vara så rädda för att satsa på hästar och ridning. Livet är kort och kan man jobba där man har sin passion så tror jag att det banar väg för stor lycka och möjlig framgång. Jag har fortfarande mål och drömmar för den här verksamheten och det kommer jag också dela med mig av i bloggen. Jag är westernryttare och här på ranchen ägnar vi oss åt westernridning och westernhästar (quarters). Jag kommer att skriva mycket om träning och aktiviteter vi har här och om våra turridningar, läger och kurser. Jag kommer berätta om hur livet med hästar från morgon till kväll är och om hur man även hinner med två små barn i den karusellen!
Jag hoppas på lite bra gästanvändare också och såklart en massa kommentarer och åsikter från er läsare!

Länge sedan.

HästfotograferingPosted by Mira Nyberg Mon, February 02, 2015 01:40:33
Ja hörrni, länge sen nu. Dags att börja uppdatera här igen. Vintern är kommen, lite sent dock... Hade hoppats på att denna mängd snö skulle ligga på marken på julafton och sen försvinna efter nyår. Jag har i alla fall haft fullt upp med jobb och hästlivet. Fotograferingen har hamnat lite på sniskan då jag inte haft speciellt mycket hästar att fotografera. Sportlovet är påväg och hoppas att ni kommer ut och kikar och rider här på Oak Wood Ranch. Jag ska bege mig ut oftare och hälsa på. När jag inte har min egen häst att ta hand om så att säga. Nytt år nya mål. Kameran hänger nog med på något hörn likaså. Hoppas ni har en trevlig kväll så hörs vi i morgon!


  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post51

Höstfotografering.

HästfotograferingPosted by Mira Nyberg Thu, October 02, 2014 09:51:09
Frukost från pressbyrån och med kameraryggsäcken i högsta hugg på ryggen försöker jag komma till ro på en av de alla möjliga sittplatser på bussen påväg ut mot vischan. Plåtning på Oak Wood Ranch är bokad och ska bli spännande att se vad jag, min kamera och det nya objektivet kommer att leverera. Förhoppningsvis en hel del bilder till mitt arkiv. Clinic med Moreno ekade även i mina öron så har jag tur bokar vi in en sån likaså i oktober. Nu börjar bussen närma sig så jag uppdaterar senare idag.

  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post43

Nya möjligheter för Oak Wood Ranch Fotograf.

HästfotograferingPosted by Mira Nyberg Wed, October 01, 2014 00:58:39
Hej alla läsare, nu är det väl ändå dags att uppdatera er lite om fotografen som till och från stryker runt på Oak Wood Ranch. Jag har idag beställt ett helt sprillans nytt objektiv till min enorma "samling". Aldrig får man väl nog right? Det vart ett av Tamrons 70-200 f/2.8. Fantastiskt bra objektiv tycker jag och är inte allt för dyrt. Med detta vill jag såklart meddela att det nu blir jag som kommer ligga på Helena lite extra för att få ihop ett gäng plåtningar till deras verksamhet. Jag drog på mig en spricka i tummen för ett par veckor sen som satte spår på mig då jag skulle fotat AWG (WRU's tävlingar) under hösten. Jag fotade förra året och väldigt många blev riktigt nöjda med resultatet. Men resultatet av min tumme visade sig inte klara av att bära runt en utrustning på kamera + batterigrepp + optik på ca 2,8kg. Men men alltid lika roligt med nya bilder både för dom som för mig. Jag ska försöka få tag på henne och bestämma ihop några riktigt snygga plåtningar innan löven faller till marken så att vi kan fånga dessa fina färger ute. Eller vad säger ni? Yeehaaw let's go!

  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post42

Fotograferingstillfällen.

HästfotograferingPosted by Mira Nyberg Sun, June 15, 2014 13:01:03
Sommarkvällarna är drömmen för en fotograf just nu. Det fantastiska ljuset och glada hästar på bete. Är du sugen på att få bli fotograferad? Hör gärna av dig till mig på mira-nyberg@hotmail.com. Jag fotar allt inom hästsporten och djur, bröllop och diverse inriktningar. Är tillgänglig för det mesta. Den 13-15 Juli åker jag och fotar mitt absolut första bröllop och det kommer bli super spännande! Dom åker med häst och vagn till kyrkan. Ska bli en erfarenhet och upplevelse att minnas. Detta innebär att det blir tåget till Mora! Kommer bli suveränt! Lite hästar kommer det ju med på bilderna. Ha...ha... Har lite fina bilder från senaste fotograferingen som jag tänkte lägga upp. Vi hade löshoppning i stallet. Håll utkik!

  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post35

Sommarbete.

HästfotograferingPosted by Mira Nyberg Fri, May 30, 2014 08:58:43
Jag rider ju en Quarter/paint vid namn Quiz Toby Warrior i ett stall mot Upplands Väsby. Jag har känt hans ägare nästintill hela mitt liv och har känt Toby i stort sätt i hela hans liv. Hästarna i stallet fick äntligen komma ut på det där efterlängtade sommarbetet. Jag var förbi för att göra "kvällskollen" d.v.s. checka vatten, kolla så ingen häst är skadad, checka skor på hästarna o.s.v. Jag har alltid älskat Oak Wood Ranch betesutsläpp då hästarna förstår vad som sker. Dom vet precis när dom ska upp till den där stora hagen och bara få beta sig feta. I alla fall... Jag var och fotade den kvällen då betet var i vårt stall. Här är lite smakprov.

  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post33

När det inte blir som man tänkt sig...

HästfotograferingPosted by Mira Nyberg Fri, May 16, 2014 12:05:37
... I veckor väntade jag på att för första gången få fotografera en clinic. Jag var p.g.a. mitt jobb tvungen att hoppa in och jobba lör + sön när jag egentligen begärt ledighet den 10 Maj. Så blir det när man jobbar inom "vården". Jag hoppas innerligt att jag får nya chanser att få fota Oak Wood Ranch clinics. Det är mitt absolut största mål just nu. Skulle även ha velat träffat Moreno. Det är pågrund av personliga skäl jag inte bloggat speciellt mycket. Jag har haft mycket att göra... Jag publicerar några inlägg i veckan. Ska försöka dra ut och fota föl och annat smått och gott dessa dagar. Njut av helgen nu.

  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post29

Att fotografera hästar Del 1.

HästfotograferingPosted by Mira Nyberg Thu, April 17, 2014 11:19:21
Kameran är riggad, hästen är putsad och fin, likaså utrustningen. Nu är det bara att fota! Lätt som en plätt tänker de flesta. Men riktigt så lätt är det inte. Hästen ska dessutom röra på sig i 3 olika gångarter i tempot 6km/h, 25km/h och 40km/h. Hästar blinkar, andas, du kan inte säga åt en häst att stå still på ett visst sätt i de där 5 minuterna för att få ta den där perfekta bilden. Dom är flyktdjur, stora, tunga och starka. Förstår inte människospråket och reagerar till kroppsspråk. Framförallt kameran kan skrämma dom.

Med allt detta i bakhuvudet blir det genast mycket svårare, men det finns mer. Hur är det med ljuset, omgivningen, bakgrunden m.m. Allt runtomkring och inte bara hästen. Allt det som gör bilden perfekt. Allt det här måste tänkas på när just du ska fota en häst för att få dom bilder du och dina kunder förväntar sig att få. Det gäller att visa ditt engagemang och öga för detaljer som kan få just din kund att förstå, just det här med hästfotografering.

Jag har fotat i många år nu och förundras fortfarande hur mycket man lär sig för varje fototillfälle. Aldrig är man slutlärd eftersom att ämnet är såpass stort. Allt beror även på vilken gren du valt att fotografera. Hoppning tillexempel, handlar om timing, fokus och koncentration. Dressyr handlar om att fånga det perfekta steget som kan få hästen att framstå som lätt och harmonisk. Fälttävlan handlar om fart, mekanik mellan häst och ryttare då det innehåller de grenarna jag precis nämnde ovanför. Här kan ni se bilder jag tagit genom åren. Utvecklats har jag definitivt gjort men oavsett hur bra och duktig man är blir man nästintill aldrig helt nöjd.

Bilderna kommer från Facebook därav dåliga kvalitén.


  • Comments(2)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post14

Min första Clinicfotografering.

HästfotograferingPosted by Mira Nyberg Mon, April 14, 2014 22:51:10
God kväll på er, som Helena nämnde tidigare så är det Clinic på Oak Wood Ranch med Moreno på plats den 10-11 Maj. Jag som fotograf tänker genast "Wow, detta tillfälle måste jag bara ta vara på!". Jag har ansökt om ledighet i alla fall den 10 Maj än så länge för att få vara med på plats och fotografera.

Känslan att bara få fota fantastiska Anki gör mig otroligt glad (som ett barn på julafton) då hon är en stor förebild inom ridningen för min del. Jag fick faktiskt chansen att plåta henne tidigare i vintras/tidig vår för reklamen av hennes och "Oak's" samarbete. Jag kommer ihåg första gången jag fotograferade för Helena, nervös och bekymrad samt orolig över att hon inte skulle bli nöjd med bilderna. Till idag då jag är deras "privata fotograf". Åter igen ska det bli så fantastiskt kul att få vara med och delta. Även jag kommer lära mig en del. Jag är WRU's egna fotograf likaså som är på plats under tävlingarna och fotar. Där har det blivit lyckade bilder.

I hopp om att bilderna blir efter Helenas krav, så önskar även jag att jag kommer få känslan av att äntligen bli nöjd med åtminstone en bild. Vi får se hur det går och jag håller alla tummar och tår på att vädret blir fantastiskt med sol och moln (perfekt fotoväder). :)

Här är två exempel på några bilder jag tog sist på WRU's KM. WRU är föreningen Helena ska tävla för.
  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post11
Next »