Life On The Ranch

Life On The Ranch

Life On The Ranch

Den här bloggen ersätter min tidigare blogg "Från Stureplan till Höskullen" som jag skrivit på Hästliv.nu i tre års tid.

Jag kände helt enkelt att det var dags för något nytt. Det är fortfarande min önskan att kunna dela med mig av mitt fantastiskt spännande liv som jag lever här ute på Oak Wood Ranch i Vallentuna tillsammans med mina 12 hästar! Varje dag är unik och ingenting går i mönster. Hästarna är mina bästa vänner och att få dela varje dag ihop med dem från tidig morgon till sen kväll är ett privilegium i sig. Sedan att få bo såhär på landet och vara sin egen och känna all den här friheten är också en underbar känsla.
Det är i år femårsjubileum för oss här ute på ranchen och bloggen är även tänkt som en hyllning till detta eller som ett enda långt härligt firande! Jag vill inspirera andra till att våga leva ut sin dröm och till att inte vara så rädda för att satsa på hästar och ridning. Livet är kort och kan man jobba där man har sin passion så tror jag att det banar väg för stor lycka och möjlig framgång. Jag har fortfarande mål och drömmar för den här verksamheten och det kommer jag också dela med mig av i bloggen. Jag är westernryttare och här på ranchen ägnar vi oss åt westernridning och westernhästar (quarters). Jag kommer att skriva mycket om träning och aktiviteter vi har här och om våra turridningar, läger och kurser. Jag kommer berätta om hur livet med hästar från morgon till kväll är och om hur man även hinner med två små barn i den karusellen!
Jag hoppas på lite bra gästanvändare också och såklart en massa kommentarer och åsikter från er läsare!

Georgia

Hästarna på RanchenPosted by Helena Sat, November 26, 2016 20:26:49
Här tänker jag nu presentera en av våra hästar. Vårt lilla fantastiska energiknippe GM Kings Georgia som är importerad från Tyskland med fin reiningstam.

Vi såg Georgia på annons första gången sommaren 2013. Hennes storlek tilltalade mig en maffig liten quarter som endast mäter 143 cm i mkh MEN vilken kropp!!! Som en liten bodybuildare! Ett litet fitnesspaket. Hon kostade dock 55000 kr och just då var det i princip köpstopp för Helena på ranchen OCH vi hade redan 10 fina hästar. Så jag dreglade lite över annonsen och sedan glömde jag av det hela.

I slutet av oktober såg jag henne igen i en ny annons för 26000 kr. Det var andra bilder och en annan beskrivning. Hon hade oturligt nog lyckats få en griffelbensfraktur sensommaren 2013 och vilat i 3 månader och var nu till salu som konvalescent/till avel eller som ett projekt att satsa på.

Denna fina lilla häst med sina muskler. Detta pigga, fräscha, vakna lilla ansikte. Jag kände en stark dragning till henne omedelbart och nu ännu mer, med vetskap om hennes situation.

Avel? Konvalescent? Nej!!!! Hon ska hem till oss till mig på Oak Wood Ranch och sakta men säkert byggas upp igen! Så jag påbörjade övertalningen och frågade Johan om vi skulle köpa detta lilla magiska sto. Denna lilla häst som varit skadad och som vi inte ens träffat men som jag var så säker på skulle vara den rätta!

Vi bestämde att jag skulle åka ner till Ronneby och titta på henne. Jag fick väldigt fin kontakt med säljaren över telefonen. Så en tisdagsmorgon i februari lämnade jag gården i Vallentuna i gryningen för att ta tåget till Ronneby. Blev stående vid Centralstationen i timmar då det visade sig att just denna morgon hade det kraschat ett tåg vid Södra Station. Jag hann dricka en drickyoghurt och en caffelatte innan jag insåg detta och tog min väska och åkte kommunalt hem igen till Oak Wood Ranch. Besviken....besviken... vad skulle detta nu innebära för mig och min längtan efter denna lilla fina häst.

Jag ringde hennes ägare och förklarade vad som hade hänt. Det var ju över nyheterna i hela landet så jag visste att hon förstod och inte trodde att jag hade hittat på. Vi pratade vidare och jag fick så himla fin kontakt med henne så efter en stund frågade jag med en klump i halsen. Skulle jag kunna få köpa henne osedd? Skulle du på något sätt kunna tänka dig att vi får köpa henne utan att ha träffats? Jag skämdes över frågan men den var ärlig från min sida och inte på något sätt oseriös. Jag hade ju bestämt mig redan i somras, jag ville ju ha den här lilla hästen och jag var helt säker på min sak och på att det skulle gå bra.

Min största rädsla var inte att köpa en dålig häst, min största rädsla var att säljaren inte skulle tro på mig, inte skulle acceptera och vilja sälja till oss. Som i ett underbart mirakel gick hon med på det och Georgia skickades ngn vecka senare med transportör upp till oss i Vallentuna. När hon kom fram så hade Steve (transortören) henne i ett vanligt släp bakom sin stora lastbil. Han berättade att hon haft sällskap av en schettis som hade åkt av i Bro och att hon hade skött sig exemplariskt hela resan. Jag minns så väl att Steve sade att "Du har köpt en jättefin häst! Det här är en riktigt bra häst!" Ha ha ha jag menar inte ridmässigt. Men som transportör av hästar självklart skapar de sig en egen norm när de bedömer hästar.

Steve hade rätt och jag hade rätt och hennes ägare hade rätt. En av våra fina familjemedlemmar är lilla Georgia nu sedan 3 år och hon har varit frisk och fullt igång, tävlat varenda säsong. Vår lilla pärla som vi rider själva och har som turledarhäst på alla våra uteritter. Hon har några få elever som rider henne i ridskolan men hon är mest min egna lilla ponny.

Hennes ägare som jag vet älskade henne lika mycket som jag gör nu kom och hälsade på redan efter en månad. DET bevisade för mig att hela min ansträngning att få köpa den här fina lilla hästen var rätt.
TACK J för att jag fick köpa den här underbara hästen osedd, för att du litade på mig och kände förtroende för mig trots att vi aldrig träffats! TACK TACK TACK

Självklart tycker min tränare Moréno Söderlund att Georgia är hans absoluta favorit!!! Vilken lyckosaga från början till slut!
  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post69

Cash Is Queen

Hästarna på RanchenPosted by Helena Fri, October 31, 2014 19:18:18

Tänkte jag skulle ösa lite kärlek och beröm också över nya hästen Cash Is Queen. Hon är ett femårigt quartersto e. Cash N Smart och u. Skips Solano Penny uppfödd av Johan Fridberger.

Hon har varit hos oss nu i två månader och så starkt visat vilken trevlig, snäll och fin häst hon är. Hon har inte kommit så långt i sin utbildning men hon är ändå rolig att rida och pressar man henne inte för hårt så anstränger hon sig verkligen och visar en otroligt fin arbetsvilja.

Vi tar det lugnt med henne och tänker att vi bygger en häst för framtiden. I skogen är hon suveränt trevlig att rida och det finns bara gott att säga om den här fina hästen!

Ett mycket lyckat köp! Stort tack Lena Bratt i Hjo för att vi fick köpa din jättefina häst!
  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post46

Georgia

Hästarna på RanchenPosted by Helena Sun, October 05, 2014 19:18:41

Nu har det gått 10 månader sedan vi köpte GM Kings Georgia. Det var lite på vinst och förlust, vi köpte henne osedd och han var inte igångsatt efter en griffelbensfraktur. Livet handlar verkligen om att våga ta chanser och det här med att ge hästar en chans är något jag tror på starkt!

Vi har satsat mycket på henne hela året. Med Ankis hjälp har vi vidareutbildat henne och vi har hunnit med fem tävlingar tillsammans denna säsong där vi avslutade jättefint tillsammans förra helgen på WRU:s Autumn Games.

Den här hästen är så fin och så trevlig och har en sån fantastisk arbetsvilja. Allt som hennes förra ägare Jessica berättade om henne har visat sig vara sant och jag är så tacksam för att hon gick med på att sälja henne till oss utan att vi träffats. Hon kom och hälsade på sedan kring Nyår och det var roligt att vi tillslut fick ses!

Nu ser vi fram emot att fortsätta träna och vidareutbilda den här fina hästen och så blickar vi vidare mot kommande säsong! Spännande!!!!
  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post45

U Be A Rocker

Hästarna på RanchenPosted by Helena Thu, October 02, 2014 23:35:58

Idag har varit en dag då jag känt en enorm glädje men också en dag då jag gråtit. Vår fotograf Mira Nyberg har varit här och tagit många jättefina bilder på flera av våra hästar. Det är som alltid en stor händelse och något som gör mig mycket glad. Vi lade lite extra krut på att göra Rocket fin och såg till att få nåra riktigt fina bilder på oss två tillsammans.

Detta gjorde såklart att jag sedan blev ledsen och jag var tvungen att dra mig tillbaka och bara få vara ledsen och tänka på hans mamma Indiana Rocker som lämnade oss för ett år sedan.

Hon var ju min drömhäst som jag köpte för snart fem år sedan. Vi fick några fina år tillsammans innan vi bestämde oss för att betäcka henne. Under dräktigheten började hennes problem och hon blev halt och det dröjde länge innan vi förstod att hon led av strålbenshälta i båda frambenen. Hon fick sitt fina föl U Be A Rocker som vi kallar för Rocket och hon var en så duktig och fin mamma fastän hon hade ont. Nu finns hon inte längre och hon har inte heller ont och mitt liv måste gå vidare. I början hade jag svårt att låta det gå vidare ihop med Rocket. Det var som att jag anklagade honom för det som hänt henne. Jag kunde inte riktigt ta honom till mig och det var som att allt bara gjorde ont i mig varje gång jag såg på honom. Det var en hemsk känsla som jag hoppades skulle gå över.

Det har den gjort. Idag inser jag att det verkligen är så. En helt ny känsla härjar i min kropp. En kärlek som blossar upp och som har tagit ett grepp om hela mig. Kärlek och glädje och ett lyckorus över att få ha den här fina lilla killen hos mig som påminner mig om henne men bara på ett positivt sätt idag.

Indiana ser oss hela tiden, det är som att hon hela tiden håller ett vakande öga över oss och jag kan känna ibland hennes sätt att bara vara nära mig när jag är med honom. Hon lever vidare genom honom och det är det finaste jag kan tänka mig.

Jag har börjat lära känna honom nu och bygger sakta men säkert ett band oss emellan. Det här är bara början på en livslång kärlek oss emellan och starten på en riktigt fin relation mellan människa och häst.

Jag älskar honom! Min fina Rocket som nu är drygt 2 år!
  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post44

Linas nya häst!

Hästarna på RanchenPosted by Helena Tue, September 16, 2014 11:29:15

Å så har det äntligen hänt. Min kära vän Lina har slagit till och blivit ägare till en quarter!

Det blev den 5-åriga valacken My Charming Fella (Charmi) som tillslut föll henne i smaken och hade turen att få bli hennes häst och flytta in på Oak Wood Ranch!

Jag träffade Lina för första gången våren 2013 när hon kom med hennes man Jörgen till mig för att han skulle rida ett antal privatlektioner. Paret skulle nämligen fira sin första bröllopsdag uppe på hästryggen i Norrland.

Lina berättade att hon var en mycket van islandsryttare med egna hästar och tävlingskarriär i bagaget.

Sedan aug 2013 när vi träffades av en slump på High Chaparall så har vi umgåtts privat och jag har lyckats omvända Lina till westernryttare! Hon rider också för Anki sedan en tid tillbaka och rycker in och jobbar här på ranchen titt som tätt.

Här ser vi det fina paret!
  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post41

Rocket

Hästarna på RanchenPosted by Helena Sat, June 21, 2014 13:57:21

Utvecklingen för Rocket går framåt. Jag rider honom nu 1-2 dagar i veckan korta stunder. Det har mest blivit rakt fram i skogen men jag tycker det är ett ganska bra sätt att börja. Jag märkte dock tidigt att han ömmade i hovarna. Han ville helst gå i gräskanten och sedan stannade han väldigt ofta. Det är inte bra så det blev skor på fram direkt!

Som sagt det här med barfota hästar har jag aldrig riktigt förstått. Ska man rida på sin häst med den ökade belastningen som det innebär och förvänta sig en bra prestation från hästens sida då ska den enligt min mening ha skor!

Naturen hade nog inte ryttare + utrustning + prestation i tanken när hästen skapades med sina hovar.

Det är en så underbar känsla att äntligen vara igång med Rocket även om vi är på en enkel nivå och tar det väldigt lugnt.

Han verkar tycka det är roligt att få följa med kompisarna ut på äventyr och han har hittills inte bjudit på några bus. Han är lugn och stabil precis som sin mamma!  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post36

Sam vår nya häst!

Hästarna på RanchenPosted by Helena Wed, April 30, 2014 20:35:47

Igår anlände vår nya häst Sam från Dalarna. Sam har tidigare gått i verksamhet nere på Ulvsby Ranch i Karlstad.

Sam blev idag ihop släppt med sina nya kompisar och det blev en hel del springande i hagen. Det verkar ha gått bra och om några dagar är han nog accepterad och medlem i gänget.

Sam är ett arabiskt fullblod och f. 2001 han är ca: 153 cm i mkh. En lugn, trevlig och stabil kille!  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post24

GM Kings Georgia

Hästarna på RanchenPosted by Helena Fri, April 18, 2014 22:22:31

Nu ska jag i tur och ordning presentera hästarna på Oak Wood Ranch.

Först ut är min lilla pärla Georgia. Jag köpte henne i slutet av november förra året och jag köpte henne osedd! Jag har alltid varit ganska djärv och risktagande och jag fick så bra kontakt över telefonen med säljaren Jessica Sjöholm att jag bestämde mig för att våga.

Det kommer jag aldrig att ångra. Georgia kom till oss från Ronneby och hon hade då under hösten stått pga. en griffelbensfraktur. Hon hade fått grönt ljus för igångsättning så i tre månader skrittade jag mest rakt fram i skogen. I februari började vi rida lite på banan och vi red vår första lektion för Anki och sedan dess har det rullat på ganska snabbt och väldigt bra.

I skogen har hon varit ganska pigg och otålig så jag har inte kunnat rida henne så mycket som turledarhäst tidigare men det är nu som bortblåst och hon går superbra först i ledet i alla gångarter och kan även stå stilla och vänta en stund om något inträffar. Tidigare blev hon som en studsboll i samband med väntan och hela den lilla hästen var full av iver och yster.

Hon är en framåt och mycket trevlig häst. Importerad från Tyskland. Född 2005 e. Kings Topaz Wolf och u. Aces Rosey Imprint. Hon är quarter och ca: 143 cm i mkh.

Anki är mycket förtjust i henne och hjälper mig med hennes träning just nu. Hon gör fina framsteg hela tiden och vill verkligen göra rätt. Om en vecka drygt ska vi ut på vår första mindre tävling i Trail och Western Horsemanship.

Jag har inga förväntningar alls utan tycker bara det ska bli roligt att komma igång med den här otroligt fina hästen som jag hoppas kommer fortsätta vara min tränings och tävlingskompis i många år framöver!

Bilderna är såklart tagna av Mira Nyberg!  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post18
Next »