Life On The Ranch

Life On The Ranch

Life On The Ranch

Den här bloggen ersätter min tidigare blogg "Från Stureplan till Höskullen" som jag skrivit på Hästliv.nu i tre års tid.

Jag kände helt enkelt att det var dags för något nytt. Det är fortfarande min önskan att kunna dela med mig av mitt fantastiskt spännande liv som jag lever här ute på Oak Wood Ranch i Vallentuna tillsammans med mina 12 hästar! Varje dag är unik och ingenting går i mönster. Hästarna är mina bästa vänner och att få dela varje dag ihop med dem från tidig morgon till sen kväll är ett privilegium i sig. Sedan att få bo såhär på landet och vara sin egen och känna all den här friheten är också en underbar känsla.
Det är i år femårsjubileum för oss här ute på ranchen och bloggen är även tänkt som en hyllning till detta eller som ett enda långt härligt firande! Jag vill inspirera andra till att våga leva ut sin dröm och till att inte vara så rädda för att satsa på hästar och ridning. Livet är kort och kan man jobba där man har sin passion så tror jag att det banar väg för stor lycka och möjlig framgång. Jag har fortfarande mål och drömmar för den här verksamheten och det kommer jag också dela med mig av i bloggen. Jag är westernryttare och här på ranchen ägnar vi oss åt westernridning och westernhästar (quarters). Jag kommer att skriva mycket om träning och aktiviteter vi har här och om våra turridningar, läger och kurser. Jag kommer berätta om hur livet med hästar från morgon till kväll är och om hur man även hinner med två små barn i den karusellen!
Jag hoppas på lite bra gästanvändare också och såklart en massa kommentarer och åsikter från er läsare!

Träning ger utdelning

TävlingarPosted by Helena Tue, April 21, 2015 11:35:26

I söndags var det dags för säsongens första tävling för mig och lilla Georgia. All den träning vi lagt ner gav utdelning. Hon skötte sig bättre än någonsin och det resulterade i en 2:a plats i Ranchtrail och en 4:e plats i WesternRidning.

Hon är fortfarande väldigt stressad och det märks särskilt på framridningsbanan där hon ofta kastar sig när andra hästar kommer nära. Applåderna i ridhuset får henne också att hoppa omkring fortfarande. Framåt eftermiddagen vid sista klassen då står hon i princip stilla under hela prisutdelningen, hon bara drar lite på örat vid applåder.

Under ärevarven får jag oftast hoppa av!

Jag vågade i alla fall rida med hatt för första gången. Tidigare har jag alltid tävlat i hjälm, vilket dock är klokt och något jag uppmuntrar fler till att göra! Livet är alldeles för värdefullt!

Stort minus till mig själv för de tabbar jag gjorde... som en liten skön blackout vid grinden bara för att den stod åt andra hållet!
  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post61

Lastträning Frecklese

TävlingarPosted by Helena Wed, April 08, 2015 09:09:07

I snart 1,5 års tid har vi tränat i lugn och ro jag och Frecklese och målet är såklart att han ska komma ut på lite tävlingar. När jag fick honom var han riden men inte särskilt utbildad. Vi fick börja om helt med honom trots att han då var 6 år! Planen denna vår är att han ska få följa med till WRU:s apriltävling och vara med i Trail klass D för att få se sig omkring och sakta men säkert vänja sig helt enkelt.

Planen höll på att gå i stöpet kan jag säga då vi upptäckte häromdagen att Frecklese totalt vägrade att gå in i släpet. Jag blev lite förvånad då jag lastat honom tidigare helt utan problem. Han är hästen som bara kliver på liksom!

I två dagar försökte vi utan framgång. Hon total vägrade och var ganska rädd när han var halvägs inne så vi ville inte pressa honom för hårt.

Det här fick ju mitt humör att dala lite kan man lugnt påstå.

Igår vände det som tur är. I lugn och ro fortsatte vi jag, Johan och Madde och efter en kvart gick han på, dock fort ut igen, men för varje gång klev han på finare och lugnare och stannade kvar där inne längre och längre stunder.

Där nöjde vi oss och kommer fortsätta imorgon!

Nu ska vi till ridhuset och träna lite....
  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post59

Ranch Horse Classic

TävlingarPosted by Helena Mon, July 14, 2014 23:15:14

Det har varit extremt hektiskt senaste veckorna så här kommer en sen uppdatering från vår fina helg nere på Chappen under Ranch Horse Classic.

Vi åkte ner på torsdagen tillsammans med Lina och Jörgen våra goa vänner. Vi hade velat tidigare om hur vi skulle bo men valt hotellet Big Bengt. Då vädret var katastrofalt denna helg så visade det sig vara ett mycket lyckat val. Jag hade inte lyckats hålla humöret uppe kan jag lova om jag hade legat i ett tält när regnet och åskan härjade non-stop!

Helgen ägnade vi åt att titta på tävlingarna, äta, dricka, umgås och SHOPPA! Det blev fullt i bilen ända upp till huvudhöjd i princip. Jag älskar shopping och särskilt till mina hästar.

Det var vår semester den här sommaren men jag kom hem utmattad. Jag hann med en skön springtur lördag morgon då jag lämnade området och gav mig ut att utforska omgivningarna i löparskor. Annars var helgen mest onyttig och rolig!
  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post37

The May´n Event

TävlingarPosted by Helena Tue, June 03, 2014 15:59:21

I fredags åkte vi tidigt på morgonen ner till High Chaparral för att vara med på HCWR:s tävling. Vi kom fram kl. 14 och jag tog ut Georgia en stund på utomhusarenan. Hon var lite fundersam först över var hon hamnat men hon lugnade ner sig och verkade efter en stund tycka allt var roligt. Jag sadlade henne sedan och red en stund på framridningsbanan och sedan även inne på tävlingsarenan. Det gick jättebra!

Vi installerade henne sedan i en utebox bredvid några andra hästar och åsnor! Kvällen spenderade jag och Johan i lugn och ro med att dricka lite vin på verandan till vår stuga och vi åt en fin middag på Diligensen i lugn och ro!!!!!

Tävlingarna på lördagen gick faktiskt riktigt bra. Jag var förberedd på att Georgia skulle vara stressad och lite på tårna men hon skötte sig riktigt fint!

Vi fick en 4:e placering i Western Riding och en 4:e placering i Western Horsemanship. Tyvärr missade vi på grinden i trailen och jag råkade dessutom få lite trav över skrittbommarna!!!! Grrrrrrrrrr! så där blev vi inte placerade!

Allt som allt en mycket lyckad helg trots en ganska lång resa!

Johan var såklart grym som coach!
  • Comments(2)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post34

Chappen nästa....

TävlingarPosted by Helena Thu, May 29, 2014 21:44:50

Släpet är framställt och bilen är packad. Georgia står i hagen och mumsar sitt kvällshö och vi ska snart gå och sova. Imorgon åker vi ner till Chappen för lite tävlingar på lördag. Jaaa... det är en lång resa men vi trivs där och har lyckats få både barn & hästvakt hela helgen så vi ser det som en liten minisemester där Georgia får följa med!

Då vi blivit så moderna att vi skaffat en surfplatta kanske vi kommer klara av att uppdatera bloggen även under resan... med mobilen klarar jag fortfarande bara att ringa, sms:a och fota.  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post32

Tävling i helgen

TävlingarPosted by Helena Mon, May 26, 2014 20:37:18

I lördags var jag och Georgia iväg på vår andra tävling. Det var Taure Western Riders i Stockholm som anordnade tävlingen. Den här gången var jag betydligt mer förberedd och hade ordning på saker och ting.

Georgia skötte sig jättefint och var betydligt lugnare i samband med applåder och prisutdelning. Det var supervarmt ute och vi hade varit smarta och hyrt en gästbox så vi slapp stå ute hela dagen och hålla i hästen.

Minstingen Dante fick följa med och trots att vi glömt vagnen gick det också jättebra!

Jag red tre klasser Western Riding, Western Horsemanship och Trail (D-klasser) vi är ju i starten av vår lilla tävlingskarriär men det kändes jättebra.

Vi fick en 5:e placering i alla våra tre klasser och jag var väldigt nöjd med det. Särskilt då jag kände att vår prestation var betydligt bättre sedan den första tävlingen. Mest handlade det såklart om mina förbättringar. Lilla hästen är ju den pärla hon är även om hon såklart också behöver mer rutin, tid och träning för att komma vidare.

Superkul! Vi träffade en hel del folk vi kände och hade en riktigt rolig och trevlig dag!

Kvällen avslutade vi sedan med lite grillning hemma hos tränaren Anki Georgakis och hennes trevliga man Theo. Mycket trevlig avslutning på en suverän dag!

Stort tack såklart också till min coach Johan!  • Comments(0)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post31

Tävlingen i söndags!

TävlingarPosted by Helena Wed, April 30, 2014 21:07:57

Jag har varit helt slut den här veckan och inte ens orkat dela med mig av min och Georgias första tävlingsdag tillsammans i söndags.

Jag hade ju blivit varnad eller väl förberedd på att första tävlingen är helt enkelt första tävlingen och man får ta det för vad det är.

Vi var ändå ganska bra förberedda jag och min lilla häst även om jag såklart känt mig lite stressad dagarna innan. Hon skötte sig strålande när vi skulle åka iväg och hon var lugn och fin även när vi väl kom fram. Framridningen gick bra och vi gick banan före första klassen som var Trail.

Väl inne i ridhuset när klassen startade insåg jag att Georgia inte fixade publikens applåder! Hon blev som tokig och kastade sig hit och dit och snurrade och försökte resa sig några gånger. Det här var jag tyvärr inte förberedd på (även om min erfarna tränare Anki minsann sagt flera ggr att "Hon kanske blir rädd för applåderna eller läktaren..")

Vi fick tillslut be publiken att inte applåderna när det sedan blev vår tur. Väl inne på banan blev hon en helt annan häst och skötte sig jättebra. Vi fick en fin runda som jag kände mig riktigt nöjd med men tyvärr missade vi grinden och vi slutade på en 5:e plats.

Johan som varit så gullig och byggt en fast grind som vi övat och övat på... och så på tävlingen stod där en repgrind och blängde på oss..... det hade jag struntat i att öva på... klantigt!

Sedan blev det lång väntan och det var 17 grader varmt och stekande sol och jag kände tyvärr att jag inte var i så bra fysisk form. Säkert mkt stress, nervositet och dåligt med energi i kroppen.

Jag efteranmälde mig i sista sekunden till Western Riding och bestämde mig för att istället stryka mig i Western Horsemanship. Det kändes som att Georgia inte riktigt skulle klara av den här dagen att stå stilla länge på ett led och lyssna på fler applåder.

Jag gjorde dock en supermiss!! Jag studerade inte mönstret i god tid utan trodde vi skulle gå banan... när jag kom in i ridhuset var det 1 min kvar till min tur och jag lyckades få mönstret förklarat av Maria Grydbeck samtidigt som jag kände att det blev för mycket för min stackars hjärna och kropp. Som i ett mirakel dock så red jag rätt mönster och Georgia bjöd åter igen på en jättefin runda. Tyvärr red jag för långt ifrån konorna på kortsidan och blev diskad!

Det var minst sagt en upplevelse den här dagen, min och Georgias första tävling. Jag fick dock blodad tand och kommer att ta revansch!!!!

Stort tack till Anki som tränat oss och till alla underbara som följde med som hästskötare den dagen, Madde, Lina, Linnea, Frida och Josefin OCH så Johan och Romeo och Dante såklart som satt på läktaren och ropade på Mamma och jag hörde "Heja Mamma!" hela rundan, underbart!!!
  • Comments(2)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post25

Spring Break

TävlingarPosted by Anki Georgakis Tue, April 29, 2014 17:43:08

Så, fredag morgon bar det av, Ullis hade packat och prickar av allt som skulle med, Snappy badad och groomad, och som den rutinerade tävlingshäst hon är så lastade hon sig i princip själv och skiftade väl vikten från ena till andra benet kanske tre gånger på vägen ner till Axvalla. En fröjd att åka och tävla med Ullis visade det sig trots orutin på större tävlingar hade hon precis allt under kontroll!

Ullis hade en paid warmup trail som var beräknad till kl 19 på fredagskvällen, så det var den vi hade räknat med att komma fram till i lagom tid för att lasta ur, komma iordning, ge Snappy lite att äta i lugn och ro för att sen rida. Paid warmup blev flyttad till 22:00 för att sedan ställas in... pga förseningar... Arrangörerna gladde sig däremot åt att det var över 130 hästar anmälda...

Nåväl, Ullis red Snappy ett pass på utebanan och det såg jättefint ut, kändes bra inför lördagen!

Lördagen startade med veterinärbesiktning som Snappy gick igenom utan problem, och Ullis fick beröm av veterinären för att hon var väl förberedd och visade hästen proffsigt, ett föredöme tyckte han, herr veterinären.

Första klassen novice amateur trail, en enklare bana där alla ryttare hade chans att visa sina hästar. Ullis och Snappy gjorde en fin runda där de plussade på grinden och ryggningen, resten nollor och ett par minus vilket resulterade i en score på 69 och en andra plats! Stolt ryttare, stolt tränare och nöjd häst!

Nästa klass Western Horsemanship, också ett bra mönster som Ullis red väl, och railworken såg även den fin ut tills det blir en BREAK OF GAIT!!! i slutet av galoppen. Det kostade minst en placering, kanske två. Ullis och Snappy blev trea till slut. Rättvist måste jag säga.

Sist ut Pleasure, inte Snappys paradgren kanske, men Ullis är lite lagd åt det hållet och verkar gilla det så då kör vi! Lite spänt i början kanske, och en viss missuppfattning om när bedömningen av klassen startade men sen gick det bättre. Galoppen var nog det som såg bäst ut. Detta betalade sig också med en tredjeplats. Och nu rör ju sig inte Snappy eller ser ut som en pleasurehäst förväntas göra så vi var bara så nöjda!

Så, lördagen färdigtävlad och klockan var runt 13:30, en schysst dag!

Söndagen... en katastrof... ärligt talat borde arrangörerna skämmas, dom borde ha vetat att det skulle bli grymma föreningar, inte minst efter fredagens missar. Någon form av kompensation till allroundryttarna vore på sin plats.

Enligt Schedule skulle Ullis första klass, en trail, starta runt 14, någon gång under fm får ruttarna beskedet att den startar tidigast kl 17:15, då hade vi tänkt vara lastade och på väg hem... Nästa besked var 18:17, sen 19:15... Det kändes inte helt seriöst ärligt talat. Jag tyckte synd om den tjej (och säkert fler med henne) som åkt dit enbart för allroundklasserna på söndagen.

Ullis beslöt sig hur som helst för att skippa det hela, vilket nog var ett sunt beslut. Tråkigt, då hon såg ännu mera fram mot söndagens klasser då nervositeten släppt en smula och hon skulle prövat en western riding.

Vi lastade helt sonika och åkte hem när klockan närmade sig 18, och då var reiningryttarna långt från klara...

Summa summarum, en mycket lyckad tävlingshelg de klasser vi hade möjlighet att starta i. Jag är så stolt över min gamla häst och Ullis som gör ett så fantastiskt jobb med henne! Ullis fick många positiva kommentarer och beröm för sitt sätt att rida Snappy, både i klasserna och på framridningen. Återigen, stolt tränare och coach och ett stort grattis till Ullis!  • Comments(5)//lifeontheranch.oakwoodranch.se/#post23
Next »